flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВИНЕСЕНО ВИРОКИ У КРИМІНАЛЬНИХ СПРАВАХ

05 квітня 2024, 14:35

У Бобринецькому районному суді Кіровоградської області протягом І кварталу 2024 року перебувало на розгляді 113 кримінальних справ.

Кримінальні справи розглянуті стосовно крадіжок (справи №№ 383/1544/23, 383/1564/23, 383/1936/23, 383/2003/23, 383/2004/23, 383/84/24, 383/101/24, 113/24), де особи, реалізовуючи свій злочинний умисел, діючи умисно та цілеспрямовано, усвідомлюючи протиправність своїх дій з корисливих мотивів, переслідуючи мету власної наживи та самозбагачення здійснювали заволодінням чужого майна (крадіжки), зокрема у домоволодіннях інших осіб та в магазинах. Так, особи здійснили викрадення з домоволодінь грошових коштів  в сумі 4000 гривень; банківської карти, за допомогою якої здійснив покупки на суму 456,50 грн.; акумуляторної батареї вартістю 645, 33 грн., мобільних телефонів Samsung Galaxy Al0s 2/32 GB Black та Samsung В220, вартість яких складає відповідно 1865, 67 грн. та 341,38 грн., а також викрадення з полиць в торговому залі магазину товар на суму -  1227, 38 грн. та 810,61 грн., навушник бездротовий Oanas Wireless AMS 80 в кейсі з індикатором заряду, вартість якого складає 376, 67 грн.

Осіб, у скоєні у скоєні кримінального правопорушення (викрадення чужого майна) визнано винними та призначено 8 особам покарання у виді п`яти років та 1 особі – покарання у виді п’яти років і  трьох місяців позбавлення волі із звільненням від призначеного покарання, якщо вони протягом одного року іспитового строку не вчинить нового кримінального правопорушення, а також покладено обов`язки періодично з`являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації і повідомляти його про зміну місця проживання, роботи, навчання.

У справі № 383/1875/23 вироком суду визнано винним особу у скоєнні кримінального правопорушення (шархайство). Дана особа, прийшовши до домоволодіння потерпілого, попросив у останнього електролобзик марки «Sigma»,  нібито для тимчасового користування у власних потребах. Потерпілий добровільно надав йому в тимчасове користування свій електролобзик. Проте, обвинувачуваний, внаслідок своїх шахрайських дій, розпорядився чужим майном на власний розсуд як особистим та  продав його іншій особі, чим завдав майнової шкоди потерпілому на загальну суму 707, 40 грн. Обвинуваченому призначено покарання виді двох  років обмеження волі з іспитовим строком один рік.

Відносно п’яти осіб винесено вирок у справах про умисне тілесне ушкодження (справи №№ 383/87/24, 383/88/24, 383/98/24, 3/3/196/24 та 383/217/24).

Нанесення тілесних ушкоджень спричинені у результаті протиправних дій під час словесних конфліктів. Даних осіб визнано винуватим у вчинені кримінального проступку та призначено кожному покарання у виді штрафу в розмірі 850 гривень.

У справах № 383/1969/23 та № 383/356/24 особи керували автомобілем, незважаючи на відсутність належного права керування транспортним засобом, маючи при собі підроблені документи, а саме - посвідчення водія. Під час перевірки документів та подальшого складання постанови про адміністративне правопорушення, на вимогу працівників поліції, було пред`явлено для перевірки підроблені посвідчення водія, які не відповідають аналогічним бланкам.

Даних осіб визнано винними у скоєні кримінального правопорушення - проступку та призначено покарання у виді штрафу в сумі по  850,00 грн., а також стягнено на користь держави судові витрати за проведення судових експертиз в сумі 1912,00 грн. та в сумі 3029,12 грн.

У справі № 383/1876/23 обвинувачений керував транспортним засобом без посвідчення водія, яке взагалі не отримував. Працівниками поліції було роз`яснено, про складення відносно нього протоколу про адміністративне правопорушення, яке скоєно повторно, за що передбачено покарання у вигляді штрафу в розмірі 40800,00 гривень та позбавленням права керування транспортним засобом на строк від 5 до 7 років з вилученням транспортного засобу. Бажаючи уникнути адміністративної відповідальності, розуміючи незаконність своїх дій та знаючи про кримінальну відповідальність, спочатку запропонував, а потім надав службовій особі - поліцейському неправомірну вигоду у розмірі 3000 гривень, шляхом поміщення зазначених коштів до сумки поліцейського, яка на той час знаходилась на капоті службового автомобіля. Дану особу визнано винною у скоєнні кримінального правопорушення та призначено покарання у виді штрафу в розмірі 17000,00 грн., а також стягнено користь держави судові витрати за проведення судових експертиз в загальній сумі 3824,00 грн.

У кримінальній справі № 383/1433/19 особу визнано винною у привласненні коштів та призначено  покарання у виді позбавлення волі на строк три роки з позбавленням права обіймати посади, пов`язані з розрахунково-касовими операціями, а також пов`язані з обліком, збереженням, управлінням та розпорядженням матеріальними цінностями строком на один рік шість місяців з випробуванням, встановивши їй іспитовий строк тривалістю один рік.

Так, особа, перебуваючи на посаді листоноші під підпис в журналі видачі готівки на доставку отримала у відділенні поштового зв`язку м. Бобринець грошові кошти для подальшої доставки адресатам в якості щорічної разової допомоги до 9 травня.  В подальшому, маючи прямий умисел на привласнення грошових коштів, шляхом внесення недостовірних відомостей, підробила підпис адресата в колонці «Підпис отримувача» та привласнила грошові кошти.

В подальшому дана особа, продовжуючи свої злочинні дії, шляхом підроблення підписів адресатів, неодноразово  привласнювала кошти, передбачені на виплати пенсій, соціальних допомог, виплати субсидій. У вчиненому особа щиро розкаялась та визнала цивільний позов, поданий потерпілими, загальною сумою 16739,05 грн. Завдану шкоду потерпілим відшкодувала частково та зобов’язалась іншу частину в подальшому відшкодувати.

Бобринецьким районним судом було розглянуто справу стосовно незаконного придбання, зберігання наркотичних засобів без мети збуту (справа № 383/355/24). Так обвинувачений, побачивши в балці зростаючі рослини роду конопля, зірвав гілки, які подрібнив, поклав на території домоволодіння та залишив зберігати в приміщенні будинку, тим самим вчинив незаконне придбання, зберігання наркотичного засобу без мети збуту.

В подальшому, на території парку по вул. 16 березня, м. Бобринець, при складені адміністративного протоколу за вчанення адміністративного провопорушення цією ж особою (розпивання спиртних напоїв в заборонених місціх) працівники поліції в  ході поверхневого огляду виявили в особи полімерний пакет, в якому були наявні речовини рослинного походження, які є особливо небезпечним наркотичним засобом - канабісом (маріхуаною), маса якого становить 11,278 грам.

Особу визнано винуватим у вчинені кримінального проступку та призначено покарання у виді штрафу в розмірі однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що складає 17000 гривень, а також стягнено на користь держави судові витрати за проведення судової експертизи в сумі 2271,84 грн.

Бобринецьким районним судом було винесено вирок суду відносно службової особи начальника відділу районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки (РТЦКСП) (справа № 383/763/22). Згідно з обвинувальним актом, службова особа обвинувачувалась у тому, що він будучи начальником відділу районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки, перебуваючи в службовому кабінеті, діючи умисно, з метою особистого незаконного збагачення, одержав неправомірну вигоду для себе в сумі 40 000 гривень від громадянина 1980 року народження. Неправомірну винагороду начальник РТЦКСП отримав за вплив на прийняття рішення лікарем-хірургом, який вніс відомості про тимчасову непридатність громадянина, на підставі якої військово-лікарською комісією РКЦКСП було прийнято рішення щодо визнання тимчасово непридатним до військової служби та видано тимчасове посвідчення військовозобов’язаного з відміткою про надання відстрочки від призову за мобілізацією на військову службу за станом здоров’я тривалістю 6 місяців.

Обвинувачений визнав свою винуватість у вчиненні кримінального правопорушення у повному обсязі. Між прокурором та обвинуваченим укладена угода про визнання винуватості, якою узгодили покарання.

Згідно з вироком суду начальника РТЦКСП визнано винуватим у вчиненні кримінального правопорушення, призначено покарання у виді штрафу в розмірі 85 000 гривень та позбавлено права обіймати посади, пов’язані з призовом громадян на військову службу строком на три роки.

Також з службової особи стягнено процесуальні витрати на залучення експертів у сумі 13592,16 гривень, а вилучені та арештовані речові докази, поверненні законному володільцю – районному територіальному центру комплектування та соціальної підтримки, зокрема, документацію та автомобіль MERCEDES-BENZ VITO.

Станом на 01 квітня 2024 року на розгляді Бобринецького районного суду залишилось 90 кримінальних справ.